Den internationella lärardagen har firats den 5 oktober sedan 1994 då Unesco, Förenta nationernas organ för utbildning, instiftade dagen.

Utbildning och kunskap är viktiga drivkrafter för samhällsutveckling och lärarna har en avgörande roll i att uppnå utbildning av god kvalitet. Därför uppmärksammas lärarna och deras betydelse denna dag.

Lärare spelar en avgörande roll i att forma framtiden genom att vårda elever och driva utbildningsutveckling. För att fullt ut utnyttja deras potential är det viktigt att deras röster hörs och värderas i beslutsprocesser som påverkar deras yrke. Internationella lärardagen 2024 belyser behovet av att ta itu med de systematiska utmaningar som lärare står inför och att etablera en mer inkluderande dialog om deras roll i utbildningen. 2024 års firande kommer att fokusera på "Att värdera lärarnas röster: mot ett nytt socialt kontrakt för utbildning", och betonar vikten av att lyssna på och ta hänsyn till lärarnas röster för att hantera deras utmaningar, men framför allt för att erkänna och dra nytta av den expertkunskap och input de tillför utbildningen.

Att utbilda både barn och vuxna är helt avgörande för att skapa långsiktiga och hållbara samhällen. Det är genom utbildning vi utvecklar och behåller demokrati, jämlikhet och jämställdhet. Därför gör lärare skillnad varje dag.